Waarom een vizsla?

.

Een vizsla is:

  • Energiek: een vizsla heeft zeker anderhalf tot twee uur beweging per dag nodig. Los lopen in het bos, op het strand of op een veld, of meelopen aan de fiets vindt een vizsla fijn. Ook verstoppertje spelen, spelen met een bal of jacht- en speurwerk vindt een vizsla leuk. Als de vizsla goed uitgelaten wordt, is het in huis een rustige hond die urenlang lekker op zijn kleedje slaapt.
  • Aanhankelijk: een vizsla wil graag op schoot liggen en een terloopse aai over de kop wordt ook zeer gewaardeerd. Moet de baas na het werk in zijn werkkamer nog even achter zijn pc zitten? Dan wil de vizsla mee en op een kleedje onder het bureau liggen. Ook vindt een vizsla het leuk als andere wandelaars hem begroeten.
  • Zacht van karakter: een vizsla is een pleaser. Hij werkt graag voor zijn baas. Een vizsla wil harmonie, zowel in het gezin als bij andere honden. Stemverheffingen of fysieke correctie kan een vizsla dan ook slecht verdragen. Een vizsla is gehoorzaam omdat de beloning (met de vriendelijke stem van de baas) het waard is. Het gedrag van een vizsla (zeker van een teefje) is conflictvermijdend, zonder meteen erg onderdanig te zijn en op de rug te gaan liggen. Dankzij uitstekende voelsprieten voor het gedrag en de bedoeling  van de andere hond past de vizsla zijn lichaamstaal aan zodat een andere hond geen ruzie zal zoeken met de vizsla. De vizsla is dan ook een hond waarmee je ontspannen een bos- of strandwandeling kunt maken.
  • Goed op te voeden: een vizsla moet consequent worden opgevoed, maar zeker niet met ijzeren hand. Gehoorzaamheid door middel van belonen met stem, knuffel/aai of brokje is de juiste wijze van opvoeden. Flinke stemverheffingen en slaag verdraagt een vizsla absoluut niet. Hij wordt dan erg ongelukkig, vertoont zeer onderdanig gedrag en loopt de hele dag schichtig met de staart tussen de benen.

Toen wij op zoek gingen naar een leuke gezinshond, lag het voor de hand om terug te vallen op de 2 rassen die ik eerder gehad had. De Jack Russell Terrier viel meteen af, omdat wij regelmatig wilde konijnen in de tuin hebben en dit ras een konijnenjager is, waardoor zo’n hond heel zenuwachtig wordt. De boxer viel af, omdat het ras veel gezondheidsproblemen kent tengevolge van onzorgvuldige fok gedurende veel generaties met dieren die iets markeerden of die drager waren van nare aandoeningen.

Wij ontmoetten tijdens een strandwandeling een vizsla en we zeiden: ‘zo’n hond zouden wij wel willen: energiek, blij, vriendelijk’. De eigenaar vertelde hoe lief en aanhankelijk zijn hond was, en dat deze thuis na een flinke wandeling erg rustig was.

Wij zijn ons gaan verdiepen in het ras en hebben gesprekken gehad met diverse vizslaeigenaren.  Het zijn ontzettend lieve (gezins)honden. Er zijn weinig gezondheidsproblemen dankzij de zorgvuldige fok. Daarnaast is het een mooie hond: elegant met een zachte uitstraling.

Wij waren om en vonden in het najaar van 2015 bij kennel Van Ittersumhof een prachtige pup (Silaz Négy Vurdy Van Ittersumhof), die wij Embla noemden. De fokker had 3 lieve, vrolijke, gezonde honden: haar moeder, haar oma en haar overgrootmoeder. De vader van Embla is niemand minder dan Arany Mezó Vino Vermillion, Nederlands jeugdkampioen 2011 en Nederlands en Luxemburg kampioen, met veel werkkwalificaties en jachtcertificaten.

 

3 gedachten over “Waarom een vizsla?”

  1. Wij hebben net een Vizsla draadhaar reu (Koda) in huis.. Wat een zacht en vrolijk karaktertje. Bij Quodijin fokker gekocht.. Wat voelen wij ons vreselijk bevoorrecht met zo’n mooi mannetje. Heel erg warm aanbevolen! Ook bij deze zeer bekwame fokster moeder, oma en tante aanwezig van de prachtige pups.

    1. Sorry voor het late antwoord. Ik kijk niet zo vaak op de website. Heerlijk om een pup te mogen verwelkomen die van goede komaf is. Quodian is een van de oudste en de grootste kennen in Nederland.
      veel geluk met jullie nieuwe gezinslid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *