Hoe vind ik een gezonde vizsla?

 

Een goede vizsla met de minste kans op gezondheidsproblemen vind je alleen bij serieuze, goede fokkers. Hieronder staan enkele tips waarop u op moet letten:

– inzage stamboom beide ouders, zodat je kunt zien of er geen inteelt zal zijn; let ook op broers/zussen die stamboomnummers hebben die dicht na elkaar komen. Pups uit hetzelfde nest hebben opeenvolgende stamboomnummers. Let op: Er heerst een groot misverstand, dat een stamboom een garantie voor een gezonde hond is. Dat is niet automatisch het geval!   Je weet dankzij de stamboom dat er geen inteelt is (wat natuurlijk belangrijk is). Maar verdere gezondheidseisen stelt de Raad van Beheer, die in Nederland de stambomen uitgeeft, niet om een hond een stamboom te verlenen. Beide ouders moeten van hetzelfde ras zijn en er mag geen overlap in de voorouders zitten (t/m generatie van de overgrootouders). De gezondheidseisen zijn opgesteld door rasverenigingen. Voor de vizsla zijn de gezondheidseisen het ECVO-oogonderzoek, HD en minimaal één ouderdier vrij van langhaargen. Wel zijn er sinds 1 december 2020 twee soorten stambomen: de gewone zoals voorheen en een met een keurmerk (het groene vinkje) waarbij aangegeven wordt dat een pup is gefokt volgens de gezondheidsrichtlijnen van beide Nederlandse vizslaverenigingen. Let dus op dat groene vinkje, vraag er actief naar bij de fokker, en ga alleen voor de laatste categorie!

– HD-resultaten van beide ouders (Waarom eventueel niet getest? Dat zouden wij verdacht vinden, ook al kost het enkele honderden euro’s)

– zijn er rapporten van exterieurkeuringen of fokgeschiktheid van de ouderdieren? De beooordeling zeer goed, uitmuntend of fokgeschikt voor zowel de vader als moeder is echt belangrijk! Reden: vizsla’s lopen veel én hard en dan is een goed lichaam met de juiste bouw en bespiering van belang. Dus rugbelijning, hoekingen van benen, gangwerk (let op: ”passend bij constructie” betekent niet automatisch dat het goed is; bij teveel of te weinig gehoekte benen lopen ze anders dan normaal, maar dat ligt dus aan skelet, en gezien hun bouw lopen ze dus bijpassend). De achterbenen moeten voorwaartse stuwing kunnen geven, de schouderpartij moet de klappen kunnen opvangen van de snelheid die een rennende vizsla bereikt, om op latere leeftijd skelet- en spierproblemen te voorkomen.

– ECVO-oogonderzoek van een van de ouders geheel vrij van ziektes incl gonioscopie? Je wilt geen hond waarvan de kans bestaat dat die op 5-jarige leeftijd blind wordt, ook al zijn beide ouders gezond.

– hoe vaak ontwormd? Dat moet op leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken zijn om echt goed te ontwormen (laat u hier niets wijsmaken! Alle pups krijgen via de moeder op dag 42 van de dracht wormen via de placenta en die moeten het lichaam uit om de groei en ontwikkeling niet te beperken. Minder vaak ontwormde pups blijven vaak jarenlang sukkelen met darmproblemen of andere kwalen of hebben groeiachterstand, aldus onze dierenarts).

– hoe oud is de moederhond? Kleine rassen zijn eerder volgroeid dan grotere, zowel lichamelijk als geestelijk. Een teefje mag volgens de Raad van Beheer (die de stambomen uitgeeft) al vanaf 16 maanden gedekt worden, maar een vizlsateefje is in onze visie dan nog niet de evenwichtige volgroeide moeder die haar pups alles kan geven!

– wanneer had de teef haar vorige nestje? De Raad van Beheer schrijft vanwege het welzijn voor dat er minimaal een jaar tussen geboortes moet zitten om een stamboom te mogen aanvragen.  Een teef moet goed kunnen herstellen van de dracht, het werpen en het grootbrengen van de pups, voordat ze weer gedekt wordt.

– indien het een niet via de verenigingssite aangemelde dekking betreft: waarom niet gefokt volgens regels van de vizslavereniging(en)? Die zijn er immers om de gezondheid van de pups én de toekomst van het ras zo goed mogelijk te houden! Als het antwoord ‘rammelt’, zouden wij daar geen pup willen afnemen.

Pups die aan bovenstaande eisen voldoen, hebben de minste kans op gezondheidsproblemen en een evenwichtig karakter. Natuurlijk is er geen 100% garantie.  Fokkers die aan deze eisen voldoen, kunnen de pupeigenaren echter recht in de ogen kijken, omdat zij er alles aan gedaan hebben om de gezondheid van het nageslacht zo goed mogelijk te waarborgen en de gezonde toekomst van het ras  te garanderen.

Wij hebben geprobeerd u wat informatie te geven over onze lieve hond en het ras Hongaarse staande hond, de vizsla. We kunnen niet alle geïnteresseerden een pup aanbieden. We kunnen wel informatie bieden waarmee mensen goed kunnen overwegen of de vizsla echt bij hen past. De vizsla lijkt voor velen de perfecte hond, maar is dat echt niet voor iedereen. Mensen die meerdere dagdelen per week van huis zijn of die niet graag dag-in-dag-uit een hond op schoot of dicht tegen zich aan hebben liggen, moeten op zoek naar een ander ras. Mensen die niet iedere dag van het jaar een tot anderhalf uur aaneengesloten kunnen wandelen met hun hond, zullen de vizsla ook niet kunnen bieden wat hij/zij nodig heeft. Ga goed bij uzelf te rade of u echt de perfecte vizslaeigenaar zult zijn!

Tenslotte raden we iedereen aan om naar evenementen zoals de vizsladag, KCM (kampioenschapsclubmatch) of JBT-jachtproeven te gaan. Daar zijn vele eigenaren die met u een praatje kunnen maken over hun hond. Houd de website van de vizslavereningen (magyar-vizsla.nl en vizslafokkers.nl) in de gaten!

Meer vragen? U mag altijd bellen of mailen voor aanvullende informatie.

 

Helen Witte

06-3449 7370

wittehr@xs4all.nl

Eén gedachte over “Hoe vind ik een gezonde vizsla?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *