Hoe vind ik een gezonde vizsla?

 

Een goede vizsla met de minste kans op gezondheidsproblemen vind je alleen bij serieuze, goede fokkers. Hieronder staan enkele tips waarop u op moet letten:

– inzage stamboom beide ouders, zodat je kunt zien of er geen inteelt zal zijn; let ook op broers/zussen die stamboomnummers hebben die dicht na elkaar komen. Pups uit hetzelfde nest hebben opeenvolgende stamboomnummers. Let op: Er heerst een groot misverstand, dat een stamboom een garantie voor een gezonde hond is. Dat is niet automatisch het geval!. Je weet dan dat er geen inteelt is (wat natuurlijk belangrijk is). Maar verdere gezondheidseisen stelt de Raad van Beheer, die in Nederland de stambomen uitgeeft, niet om een hond een stamboom te verlenen. Beide ouders moeten van hetzelfde ras zijn en er mag geen overlap in voorouders zitten (t/m generatie van de overgrootouders). Wel zijn er sinds 1 december 2020 twee soorten stambomen: de gewone zoals voorheen en een met een keurmerk waarbij aangegeven wordt dat een pup is gefokt volgens de gezondheidsrichtlijnen van de rasvereniging. Let daar dus op, vraag er actief naar bij de fokker, en ga alleen voor de laatste categorie!

– HD van beide ouders: A of B. (Waarom eventueel niet getest? Dat zouden wij verdacht vinden, ook al kost het enkele honderden euro’s)

– zijn er rapporten van exterieurkeuringen van ouders? Minimaal tweemaal zeer goed of uitmuntend voor zowel de vader als moeder is echt belangrijk! Reden: vizsla’s lopen veel én hard en dan is een goed lichaam met de juiste bouw en bespiering van belang. Dus rugbelijning, hoekingen van benen, gangwerk (let op: ”passend bij constructie” betekent niet automatisch dat het goed is; bij teveel of te weinig gehoekte benen lopen ze anders dan normaal, maar dat ligt dus aan skelet, en gezien hun bouw lopen ze dus bijpassend). De achterbenen moeten voorwaartse stuwing kunnen geven, de schouderpartij moet de klappen kunnen opvangen van de snelheid die een rennende vizsla bereikt, om op latere leeftijd skelet- en spierproblemen te voorkomen.

– ECVO-oogonderzoek van een van de ouders geheel vrij van ziektes incl gonioscopie? Je wilt geen hond waarvan de kans bestaat dat die op 5-jarige leeftijd blind wordt, ook al zijn beide ouders gezond.

– hoe vaak ontwormd? Dat moet op leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken zijn om echt goed te ontwormen (laat u hier niets wijsmaken! Alle pups krijgen via de moeder op dag 42 van de dracht wormen via de placenta en die moeten het lichaam uit om de groei en ontwikkeling niet te beperken. Minder vaak ontwormde pups blijven vaak jarenlang sukkelen met darmproblemen of andere kwalen of hebben groeiachterstand, aldus onze dierenarts).

– indien het een niet via de verenigingssite aangemelde dekking betreft: waarom niet gefokt volgens regels van de vereniging? Die zijn er immers om de gezondheid van de pups en de toekomst van het ras zo goed mogelijk te houden. Als het antwoord ‘rammelt’, zouden wij daar geen pup willen afnemen.

Pups die aan bovenstaande eisen voldoen, hebben de minste kans op gezondheidsproblemen. Natuurlijk is er geen 100% garantie.  Fokkers die aan deze eisen voldoen, kunnen de pupeigenaren echter recht in de ogen kijken, omdat zij er alles aan gedaan hebben om de gezondheid van het nageslacht zo goed mogelijk te waarborgen en de gezonde toekomst van het ras  te garanderen.

De rasvereniging stelt ook als eis, dat een van beide ouders beproefd jager is, dus jachtcertificaten heeft. Dit is niet een gezondheidstechnisch aspect, maar is er om het karakter van de vizsla, een staande jachthond,  te waarborgen.

Wij hebben geprobeerd u wat informatie te geven over onze lieve hond en het ras Hongaarse staande hond, de vizsla. We kunnen niet alle geïnteresseerden een pup aanbieden. We kunnen wel informatie bieden waarmee mensen goed kunnen overwegen of de vizsla echt bij hen past. De vizsla lijkt voor velen de perfecte hond, maar is dat echt niet voor iedereen. Mensen die meerdere dagdelen per week van huis zijn of die niet graag dag-in-dag-uit een hond op schoot of dicht tegen zich aan hebben liggen, moeten op zoek naar een ander ras. Mensen die niet iedere dag van het jaar een uur of langer aaneengesloten kunnen wandelen met hun hond, zullen de vizsla ook niet kunnen bieden wat hij/zij nodig heeft. Ga goed bij uzelf te rade of u echt de perfecte vizslaeigenaar zult zijn!

Tenslotte raden we iedereen aan om naar evenementen zoals de vizsladag of JBT-jachtproeven te gaan (zodra dat weer toegestaan is). Daar zijn vele eigenaren die met u een praatje kunnen maken over hun hond. Houd de website van de vizslaverening (magyar-vizsla.nl) in de gaten!

Meer vragen? U mag altijd bellen of mailen voor aanvullende informatie.

 

Helen Witte

06-3449 7370

wittehr@xs4all.nl

Eén gedachte over “Hoe vind ik een gezonde vizsla?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *